Pases

No 2021. gada 1. oktobra vienīgais derīgais dokuments ieceļošanai Apvienotajā Karalistē būs pase. ID kartes nebūs derīgas ceļošanai uz Apvienoto Karalisti.

IZŅĒMUMS – ES pilsoņi, kuri ar ID karti būs Apvienotajā Karalistē jau reģistrējušies pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, ID karti varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu vismaz līdz 2025. gada 31. decembrim.

Vīzas

No 2021. gada 1. janvāra Apvienotajā Karalistē stājusies spēkā jauna imigrācijas sistēma. Lai ieceļotu Apvienotajā Karalistē ilgtermiņā ar mērķi strādāt vai studēt, būs jāpieprasa vīza.

Latvijas pilsoņi Apvienotajā Karalistē joprojām varēs ieceļot bez vīzas uz laiku līdz 6 mēnešiem, piemēram, tūrisma nolūkos vai lai apciemotu tuviniekus, piedalītos konferencēs u. tml.

Uzzināt vairāk par AK imigrācijas sistēmu var šeit: https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens

Pārliecināties par vīzas nepieciešamību iespējams šeit: https://www.gov.uk/check-uk-visa

Studijas

Ar 2021. gada 1. janvāri, lai uzsāktu studijas Apvienotajā Karalistē, būs jāsaņem vīza. Papildus būs jāmaksā arī par tiesībām izmantot Apvienotās Karalistes veselības aprūpes sistēmas pakalpojumus.

Vīza būs jāsaņem arī tiem, kuri studijas Apvienotajā Karalistē uzsākuši attālināti. Studenti, kuri nav ieradušies Apvienotajā Karalistē līdz 2020. gada 31. decembrim, nevarēs pretendēt uz pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusu.

Uzzināt vairāk par studentu vīzu var šeit: https://www.gov.uk/student-visa

Darbs

No 2021. gada 1. janvāra ieceļot Apvienotajā Karalistē, lai strādātu, var tikai ar vīzu.

Lai pieteiktos vīzai, jāiegūst noteikts punktu skaits, ko veidos atbilstība dažādām prasībām, piemēram, darba piedāvājums no akreditēta darba devēja, angļu valodas zināšanas, algas apmērs.

Papildus būs jāmaksā arī par tiesībām izmantot Apvienotās Karalistes veselības aprūpes sistēmas pakalpojumus.

Plašāk par darbu AK lasi: https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens#working-in-the-uk-from-january-2021

Reģistrēšanās Apvienotajā Karalistē

ES pilsoņiem, kuri Apvienotajā Karalistē ieradušies līdz 2020. gada 31. decembrim, lai turpinātu likumīgi uzturēties, strādāt un studēt Apvienotajā Karalistē, līdz 2021. gada 30. jūnijam jābūt reģistrētiem pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam Apvienotajā Karalistē ar derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Aicinām neatlikt pieteikšanos statusam uz pēdējo brīdi, parūpējoties, lai statusam tiktu reģistrēti arī bērni un seniori.

Reģistrēšanās vietne pieejama AK Iekšlietu ministrijas mājas lapā: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status

Apmainīt personu apliecinošu dokumentu pret jaunu ir iespējams Latvijas vēstniecībā AK: https://www.mfa.gov.lv/london/konsulara-informacija/pases-personas-apliecibas-eid-kartes  

Informācijas atjaunošana

Mainoties personīgajai informācijai (saņemot jaunu pasi, mainot dzīvesvietas adresi, telefona numuru u.c.), dati par savu statusu Apvienotajā Karalistē ir jāaktualizē.

Lai aktualizētu datus, ir nepieciešams iepriekšējā personu apliecinošā dokumenta numurs. Pirms noformēt jaunu personu apliecinošu dokumentu, nepieciešams saglabāt vecā dokumenta numuru.

Personai, kura saņēmusi pagaidu iedzīvotāja statusu, pastāvīgā iedzīvotāja statuss netiek piešķirts automātiski, statusam ir jāreģistrējas.

Datus par sevi iespējams aktualizēt, izmantojot tiešo saiti: https://www.gov.uk/update-uk-visas-immigration-account-details  

EVAK

Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) ir derīga ceļošanai uz Apvienoto Karalisti arī no 2021. gada 1. janvāra.

Eiropas Savienība un Apvienotā Karaliste 24. decembrī vienojās, ka EVAK būs derīga, īslaicīgi ieceļojot Apvienotajā Karalistē uz laiku līdz 6 mēnešiem.

Vienlaikus, dodoties ceļojumā, ieteicams noformēt arī privāto ceļojumu apdrošināšanu, jo EVAK nesedz ārzemēs veiktās pacientu iemaksas un līdzmaksājumus, neatlīdzina transportēšanas izdevumus smagas slimības vai nāves gadījumā.

Bērnu ieceļošana bez vecākiem

Ja bērns ceļo viens vai kopā ar personu, kura nav viņa vecāks vai likumiskais aizbildnis, var tikt  lūgts uzrādīt vismaz viena vecāka piekrišanu, kā arī vecāku piekrišanu vai atļauju trešajai personai pavadīt bērnu ceļojumā.

Tāpat aicinām sazināties ar aviopārvadātāju par nepieciešamību nepilngadīgajiem pasažieriem uzrādīt papildus dokumentus atbilstoši pārvadātāju drošības prasībām.

Plašāk AK robežsardzes informācijā.

Muitas kontrole

No 2021. gada 1. janvāra beigusies brīva preču aprite starp ES un Apvienoto Karalisti. Tas nozīmē, ka visas preces, kas tiks ievestas ES muitas teritorijā no Apvienotās Karalistes vai kuras tiks izvestas no Eiropas Savienības uz Apvienoto Karalisti, būs pakļautas muitas uzraudzībai un kontrolei.

Iegādājoties preces Apvienotajā Karalistē un iebraucot ES, muitā būs jādeklarē personīgajā bagāžā esošās preces, ja to kopējā vērtība pārsniegs noteiktu robežvērtību, kas, ceļojot ar dažādiem transportlīdzekļu veidiem, ir atšķirīga.

Vairāk informācijas Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā:

Viesabonēšana

No 2021. gada 1. janvāra ES mobilo sakaru pakalpojuma saņēmējam var tikt piemērota papildu maksa par viesabonēšanu Apvienotajā Karalistē un Apvienotās Karalistes mobilo sakaru pakalpojuma saņēmējam par viesabonēšanu Eiropas Savienībā.

Lai zinātu, cik izmaksās mobilo sakaru pakalpojumi, pirms došanās uz vai no Apvienotās Karalistes, nepieciešams pārliecināties, kādu maksu attiecīgais mobilo sakaru sniedzējs piemēro viesabonēšanai.

Vairāk lasiet Eiropas Komisijas mājaslapā: /media/1272/download

Pasta sūtījumi

No 2021. gada 1. janvāra uz sūtījumu saņemšanu no Apvienotās Karalistes pa pastu vai kurjerpastu attieksies tādi paši nosacījumi, kā uz jebkuru nekomerciālu vai komerciālu pasta sūtījumu, kas tiek sūtīts uz Latviju no valsts, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības. Jāņem vērā, ka augstākas vērtības sūtījumiem un akcīzes precēm tiks piemēroti nodokļu maksājumi.

Vairāk par privātpersonu sūtījumiem lasi Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā: https://www.vid.gov.lv/lv/privatpersonam-0

Autovadītāju apliecību izmantošana un apmaiņa:

AK transportlīdzekļu vadītāja apliecības Latvijā

Autovadītāji, kas plāno ilgstoši uzturēties Latvijā, AK izdotās un derīgās transportlīdzekļu vadītāja apliecības varēs apmainīt bez eksāmenu kārtošanas pret Latvijas transportlīdzekļu vadītāja apliecībām. Taču jāņem vērā, ka to varēs apmainīt tikai tad, ja persona pastāvīgi dzīvo Latvijā.

Papildu informācija par autovadītāja apliecības apmaiņas kārtību Latvijā: https://www.csdd.lv/arvalstu-vaditaja-apliecibas-izmantosana/arvalstis-izsniegtas-apliecibas-maina

Latvijas transportlīdzekļu vadītāja apliecības AK

Latvijā izdotās un derīgās transportlīdzekļu vadītāja apliecības būs izmantojamas braukšanai AK. Tās varēs izmantot līdz to derīguma termiņa beigām. Papildu ierobežojumi noteikti personām, kas drīzumā sasniegs 70 gadu vecumu.

Minētie nosacījumi attiecas uz visām transportlīdzekļu vadītāja apliecībām, ieskaitot vieglo automobiļu, motociklu, autobusu un kravas automobiļu vadītāja apliecības.

Informācija par autovadītāja apliecību apmaiņas kārtību AK: https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence